आञ्जनेय
ॐ आञ्जनेयाय नमः।
Om Anjaneyaya Namah।
जो देवी अञ्जना के पुत्र हैं
महावीर
ॐ महावीराय नमः।
Om Mahaviraya Namah।
जो अति बलशाली एवं पराक्रमी हैं
हनूमान्
ॐ हनुमते नमः।
Om Hanumate Namah।
जो फूले हुये गालों वाले हैं
मारुतात्मज
ॐ मारुतात्मजाय नमः।
Om Marutatmajaya Namah।
जो पवन देव को अति प्रिय हैं
तत्वज्ञानप्रद
ॐ तत्वज्ञानप्रदाय नमः।
Om Tatvajnanapradaya Namah।
जो तत्वज्ञान प्रदान करने वाले हैं
सीतादेवीमुद्राप्रदायक
ॐ सीतादेवीमुद्राप्रदायकाय नमः।
Om Sitadevimudrapradayakaya Namah।
जो सीता माता को श्री राम जी की मुद्रिका प्रदान करने वाले हैं
अशोकवनिकाच्छेत्ता
ॐ अशोकवनिकाच्छेत्रे नमः।
Om Ashokavanikachchhetre Namah।
जो अशोक वन को नष्ट करने वाले हैं
सर्वमायाविभञ्जन
ॐ सर्वमायाविभञ्जनाय नमः।
Om Sarvamayavibhanjanaya Namah।
जो भ्रम को नष्ट करने वाले हैं
सर्वबन्धविमोक्ता
ॐ सर्वबन्धविमोक्त्रे नमः।
Om Sarvabandhavimoktre Namah।
जो समस्त प्रकार के बन्धनों से मुक्त करने वाले हैं
रक्षोविध्वंसकारक
ॐ रक्षोविध्वंसकारकाय नमः।
Om Rakshovidhwansakarakaya Namah।
जो राक्षसों का संहार करने वाले हैं
परविद्यापरिहार
ॐ परविद्यापरिहाराय नमः।
Om Paravidyapariharaya Namah।
जो शत्रुओं के विवेक का नाश करने वाले हैं
परशौर्यविनाशन
ॐ परशौर्यविनाशनाय नमः।
Om Parashauryavinashanaya Namah।
जो शत्रुओं के बल एवं शक्ति को हरने वाले हैं
परमन्त्रनिराकर्ता
ॐ परमन्त्रनिराकर्त्रे नमः।
Om Paramantranirakartre Namah।
जो केवल श्री राम मन्त्र का जाप करने वाले हैं
परयन्त्रप्रभेदक
ॐ परयन्त्रप्रभेदकाय नमः।
Om Parayantraprabhedakaya Namah।
जो शत्रुओं की योजना को विफल करने वाले हैं
सर्वग्रहविनाशी
ॐ सर्वग्रहविनाशिने नमः।
Om Sarvagrahavinashine Namah।
जो समस्त ग्रहों के अशुभ प्रभाव को नष्ट करने वाले हैं
भीमसेनसहायकृत्
ॐ भीमसेनसहायकृते नमः।
Om Bhimasenasahayakrite Namah।
जो भीम की सहायता करने वाले हैं
सर्वदुःखहर
ॐ सर्वदुःखहराय नमः।
Om Sarvaduhkhaharaya Namah।
जो समस्त कष्टों का निवारण करने वाले हैं
सर्वलोकचारी
ॐ सर्वलोकचारिणे नमः।
Om Sarvalokacharine Namah।
जो समस्त लोकों में विचरण करने वाले हैं
मनोजव
ॐ मनोजवाय नमः।
Om Manojavaya Namah।
जो वायु के समान तीव्र गति वाले हैं
पारिजातद्रुमूलस्थ
ॐ पारिजातद्रुमूलस्थाय नमः।
Om Parijatadrumulasthaya Namah।
जो पारिजात के वृक्ष के नीचे निवास करने वाले हैं
सर्वमन्त्रस्वरूपवान्
ॐ सर्वमन्त्रस्वरूपवते नमः।
Om Sarvamantraswarupavate Namah।
जो समस्त मन्त्रों/स्तोत्रों के ज्ञाता एवं स्वामी हैं
सर्वतन्त्रस्वरूपी
ॐ सर्वतन्त्रस्वरूपिणे नमः।
Om Sarvatantraswarupine Namah।
जो समस्त प्रकार के तन्त्रों के अधिपति हैं
सर्वयन्त्रात्मक
ॐ सर्वयन्त्रात्मकाय नमः।
Om Sarvayantratmakaya Namah।
जो समस्त प्रकार के यन्त्रों में विद्यमान हैं
कपीश्वर
ॐ कपीश्वराय नमः।
Om Kapishwaraya Namah।
जो वानरों के अधिपति हैं
महाकाय
ॐ महाकायाय नमः।
Om Mahakayaya Namah।
जो अत्यन्त विशाल देह वाले हैं
सर्वरोगहर
ॐ सर्वरोगहराय नमः।
Om Sarvarogaharaya Namah।
जो समस्त रोगों से मुक्त करने वाले हैं
प्रभु
ॐ प्रभवे नमः।
Om Prabhave Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि में पूजे जाने वाले हैं
बलसिद्धिकर
ॐ बलसिद्धिकराय नमः।
Om Balasiddhikaraya Namah।
जो बल प्रदान करने वाले हैं
सर्वविद्यासम्पत्प्रदायक
ॐ सर्वविद्यासम्पत्प्रदायकाय नमः।
Om Sarvavidyasampatpradayakaya Namah।
जो नाना प्रकार की विद्या एवं सम्पत्ति प्रदान करने वाले हैं
कपिसेनानायक
ॐ कपिसेनानायकाय नमः।
Om Kapisenanayakaya Namah।
जो वानर सेना के प्रमुख हैं
भविष्यच्चतुरानन
ॐ भविष्यच्चतुराननाय नमः।
Om Bhavishyachchaturananaya Namah।
जो भविष्य की घटनाओं को जानने वाले अथवा भविष्यज्ञाता हैं
कुमारब्रह्मचारी
ॐ कुमारब्रह्मचारिणे नमः।
Om Kumarabrahmacharine Namah।
जो युवा एवं ब्रह्मचर्य व्रत का पालन करने वाले हैं
रत्नकुण्डलदीप्तिमान्
ॐ रत्नकुण्डलदीप्तिमते नमः।
Om Ratnakundaladiptimate Namah।
जो रत्न जड़ित स्वर्ण कुण्डल धारण करने वाले हैं
सञ्चलद्बालसन्नद्धलम्बमानशिखोज्ज्वल
ॐ चञ्चलद्बालसन्नद्धलम्बमानशिखोज्ज्वलाय नमः।
Om Chanchaladbalasannaddhalambamanashikhojjwalaya Namah।
जिनकी लम्बी पूँछ उनके सिर से भी ऊँची है
गन्धर्वविद्यातत्वज्ञ
ॐ गन्धर्वविद्यातत्वज्ञाय नमः।
Om Gandharvavidyatatvajnaya Namah।
जो गन्धर्व विद्या अर्थात् संगीत में पारंगत हैं
महाबलपराक्रम
ॐ महाबलपराक्रमाय नमः।
Om Mahabalaparakramaya Namah।
जिनमें अद्वितीय बल एवं साहस है
कारागृहविमोक्ता
ॐ कारागृहविमोक्त्रे नमः।
Om Karagrihavimoktre Namah।
जो कारागृह से मुक्त करने वाले हैं
शृङ्खलाबन्धमोचक
ॐ शृङ्खलाबन्धमोचकाय नमः।
Om Shrinkhalabandhamochakaya Namah।
जो बेड़ियों अथवा कष्ट से मुक्त करने वाले हैं
सागरोत्तारक
ॐ सागरोत्तारकाय नमः।
Om Sagarottarakaya Namah।
जो समुद्र को लाँघने वाले हैं
प्राज्ञ
ॐ प्राज्ञाय नमः।
Om Prajnaya Namah।
जो महान विद्वान हैं
रामदूत
ॐ रामदूताय नमः।
Om Ramadutaya Namah।
जो भगवान श्री राम के दूत हैं
प्रतापवान्
ॐ प्रतापवते नमः।
Om Pratapavate Namah।
जो अपनी वीरता एवं पराक्रम के लिये जाने जाते हैं
वानर
ॐ वानराय नमः।
Om Vanaraya Namah।
जो वानर के स्वरूप में विराजमान हैं
केसरीसुत
ॐ केसरीसुताय नमः।
Om Kesarisutaya Namah।
जो केसरी के पुत्र हैं
सीताशोकनिवारक
ॐ सीताशोकनिवारकाय नमः।
Om Sitashokanivarakaya Namah।
जो माता सीता के कष्ट का निवारण करने वाले हैं
अञ्जनागर्भसम्भूत
ॐ अञ्जनागर्भसम्भूताय नमः।
Om Anjanagarbhasambhutaya Namah।
जो माता अञ्जनी के गर्भ से जन्म लेने वाले हैं
बालार्कसदृशानन
ॐ बालार्कसदृशाननाय नमः।
Om Balarkasadrishananaya Namah।
जिनकी आभा उदीयमान सूर्य के समान है
विभीषणप्रियकर
ॐ विभीषणप्रियकराय नमः।
Om Vibhishanapriyakaraya Namah।
जो विभीषण के प्रिय हैं
दशग्रीवकुलान्तक
ॐ दशग्रीवकुलान्तकाय नमः।
Om Dashagrivakulantakaya Namah।
जो रावण के कुल का अन्त करने वाले हैं
लक्ष्मणप्राणदाता
ॐ लक्ष्मणप्राणदात्रे नमः।
Om Lakshmanapranadatre Namah।
जो लक्ष्मण जी के प्राणों की रक्षा करने वाले हैं
वज्रकाय
ॐ वज्रकायाय नमः।
Om Vajrakayaya Namah।
जिनका शरीर वज्र के समान कठोर एवं शक्तिशाली है
महाद्युति
ॐ महाद्युतये नमः।
Om Mahadyutaye Namah।
जो अत्यन्त तेजस्वी हैं
चिरञ्जीवी
ॐ चिरञ्जीविने नमः।
Om Chiranjivine Namah।
जो प्रत्येक युग में अजर-अमर रहने वाले हैं
रामभक्त
ॐ रामभक्ताय नमः।
Om Ramabhaktaya Namah।
जो भगवान श्री राम के परम भक्त हैं
दैत्यकार्यविघातक
ॐ दैत्यकार्यविघातकाय नमः।
Om Daityakaryavighatakaya Namah।
जो दैत्यों के समस्त कार्य निष्फल करने वाले हैं
अक्षहन्ता
ॐ अक्षहन्त्रे नमः।
Om Akshahantre Namah।
जो रावण के पुत्र अक्षय का अन्त करने वाले हैं
काञ्चनाभ
ॐ काञ्चनाभाय नमः।
Om Kanchanabhaya Namah।
जिनकी काया स्वर्ण के समान आभा वाली है
पञ्चवक्त्र
ॐ पञ्चवक्त्राय नमः।
Om Panchavaktraya Namah।
जिनके पाँच मुख हैं
महातपस्
ॐ महातपसे नमः।
Om Mahatapase Namah।
जो अद्भुत तपस्या करने वाले हैं
लङ्किनीभञ्जन
ॐ लङ्किनीभञ्जनाय नमः।
Om Lankinibhanjanaya Namah।
जो लंकिनी नामक राक्षसी का उद्धार करने वाले हैं
श्रीमान्
ॐ श्रीमते नमः।
Om Shrimate Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि में आदरणीय एवं पूजनीय हैं
सिंहिकाप्राणभञ्जन
ॐ सिंहिकाप्राणभञ्जनाय नमः।
Om Simhikapranabhanjanaya Namah।
जो सिंहिका राक्षसी का अन्त करने वाले हैं
गन्धमादनशैलस्थ
ॐ गन्धमादनशैलस्थाय नमः।
Om Gandhamadanashailasthaya Namah।
जो गन्धमादन पर्वत पर निवास करने वाले हैं
लङ्कापुरविदाहक
ॐ लङ्कापुरविदाहकाय नमः।
Om Lankapuravidahakaya Namah।
जो लङ्का दहन करने वाले हैं
सुग्रीवसचिव
ॐ सुग्रीवसचिवाय नमः।
Om Sugrivasachivaya Namah।
जो सुग्रीव के मन्त्री हैं
धीर
ॐ धीराय नमः।
Om Dhiraya Namah।
जो अत्यन्त वीर एवं साहसी हैं
शूर
ॐ शूराय नमः।
Om Shuraya Namah।
जो निर्भीक एवं निडर हैं
दैत्यकुलान्तक
ॐ दैत्यकुलान्तकाय नमः।
Om Daityakulantakaya Namah।
जो दैत्यों का अन्त करने वाले हैं
सुरार्चित
ॐ सुरार्चिताय नमः।
Om Surarchitaya Namah।
जो देवताओं द्वारा पूजे जाने वाले हैं
महातेजस्
ॐ महातेजसे नमः।
Om Mahatejase Namah।
जिनमें असीमित तेज है
रामचूडामणिप्रद
ॐ रामचूडामणिप्रदायकाय नमः।
Om Ramachudamanipradayakaya Namah।
जो भगवान श्री राम को सीता माता की चूड़ामणि प्रदान करने वाले हैं
कामरूपी
ॐ कामरूपिणे नमः।
Om Kamarupine Namah।
जो इच्छानुसार कोई भी रूप धारण करने वाले हैं
पिङ्गलाक्ष
ॐ पिङ्गलाक्षाय नमः।
Om Pingalakshaya Namah।
जो लाल एवं भूरे नेत्रों वाले हैं
वार्धिमैनाकपूजित
ॐ वार्धिमैनाकपूजिताय नमः।
Om Vardhimainakapujitaya Namah।
जो समुद्र एवं मैनाक पर्वत द्वारा पूजे जाने वाले हैं
कवलीकृतमार्तण्डमण्डल
ॐ कवलीकृतमार्तण्डमण्डलाय नमः।
Om Kavalikritamartandamandalaya Namah।
जो सूर्य को निगलने वाले हैं
विजितेन्द्रिय
ॐ विजितेन्द्रियाय नमः।
Om Vijitendriyaya Namah।
जो समस्त इन्द्रियों को वश में करने वाले हैं
रामसुग्रीवसन्धाता
ॐ रामसुग्रीवसन्धात्रे नमः।
Om Ramasugrivasandhatre Namah।
जो भगवान श्री राम एवं सुग्रीव में मित्रता करवाने वाले हैं
महारावणमर्दन
ॐ महारावणमर्दनाय नमः।
Om Maharavanamardanaya Namah।
जो महारावण का संहार करने वाले हैं
स्फटिकाभ
ॐ स्फटिकाभाय नमः।
Om Sphatikabhaya Namah।
जो स्फटिक मणि के समान आभा वाले हैं
वागधीश
ॐ वागधीशाय नमः।
Om Vagadhishaya Namah।
जो वाणी के स्वामी हैं
नवव्याकृतिपण्डित
ॐ नवव्याकृतिपण्डिताय नमः।
Om Navavyakritipanditaya Namah।
जो अत्यन्त कुशल विद्वान हैं
चतुर्बाहु
ॐ चतुर्बाहवे नमः।
Om Chaturbahave Namah।
जो चार भुजाओं वाले हैं
दीनबन्धु
ॐ दीनबन्धवे नमः।
Om Dinabandhave Namah।
जो दीन-हीनों के मित्र हैं
महात्मा
ॐ महात्मने नमः।
Om Mahatmane Namah।
जो समस्त आत्माओं में श्रेष्ठ हैं
भक्तवत्सल
ॐ भक्तवत्सलाय नमः।
Om Bhaktavatsalaya Namah।
जो भक्तों पर करुणा करने वाले हैं
सञ्जीवननगाहर्ता
ॐ सञ्जीवननगाहर्त्रे नमः।
Om Sanjivananagahartre Namah।
जो सञ्जीवनी पर्वत लाने वाले हैं
शुचि
ॐ शुचये नमः।
Om Shuchaye Namah।
जो परम पवित्र हैं
वाग्मी
ॐ वाग्मिने नमः।
Om Vagmine Namah।
जो एक कुशल वक्ता हैं
दृढव्रत
ॐ दृढव्रताय नमः।
Om Dridhavrataya Namah।
जो अपनी प्रतिज्ञा पर दृढ रहने वाले हैं
कालनेमिप्रमथन
ॐ कालनेमिप्रमथनाय नमः।
Om Kalanemipramathanaya Namah।
जो कालनेमि दैत्य का अन्त करने वाले हैं
हरिमर्कटमर्कट
ॐ हरिमर्कटमर्कटाय नमः।
Om Harimarkatamarkataya Namah।
जो वानरों के स्वामी हैं
दान्त
ॐ दान्ताय नमः।
Om Dantaya Namah।
जो दान देने वाले हैं
शान्त
ॐ शान्ताय नमः।
Om Shantaya Namah।
जो शान्त प्रकृति वाले हैं
प्रसन्नात्मा
ॐ प्रसन्नात्मने नमः।
Om Prasannatmane Namah।
जो प्रसन्नचित्त रहने वाले हैं
शतकण्ठमदापहृत्
ॐ शतकण्ठमदापहृते नमः।
Om Shatakanthamadapahrite Namah।
जो शतकण्ठ के अभिमान को नष्ट करने वाले हैं
योगी
ॐ योगिने नमः।
Om Yogine Namah।
जो एक महान योगी हैं
रामकथालोल
ॐ रामकथालोलाय नमः।
Om Ramakathalolaya Namah।
जो रामकथा सुनने को उत्सुक रहने वाले हैं
सीतान्वेषणपण्डित
ॐ सीतान्वेषणपण्डिताय नमः।
Om Sitanveshanapanditaya Namah।
जो माता सीता को ज्ञानपूर्वक खोजने वाले हैं
वज्रदंष्ट्र
ॐ वज्रदंष्ट्राय नमः।
Om Vajradamshtraya Namah।
जो वज्र के समान कठोर हैं
वज्रनख
ॐ वज्रनखाय नमः।
Om Vajranakhaya Namah।
जो वज्र के समान सुदृढ़ नख अर्थात् नाखून वाले हैं
रुद्रवीर्यसमुद्भव
ॐ रुद्रवीर्यसमुद्भवाय नमः।
Om Rudraviryasamudbhavaya Namah।
जो भगवान शिव के अवतार हैं
इन्द्रजित्प्रहितामोघब्रह्मास्त्रविनिवारक
ॐ इन्द्रजित्प्रहितामोघब्रह्मास्त्रविनिवारकाय नमः।
Om Indrajitprahitamoghabrahmastravinivarakaya Namah।
जो इन्द्रजीत के ब्रह्मास्त्र के प्रभाव को दूर करने वाले हैं
पार्थध्वजाग्रसंवासी
ॐ पार्थ ध्वजाग्रसंवासिने नमः।
Om Parthadhwajagrasamvasine Namah।
जो अर्जुन के रथ की ध्वजा में निवास करते हैं
शरपञ्जरभेदक
ॐ शरपञ्जरभेदकाय नमः।
Om Sharapanjarabhedakaya Namah।
जो शत्रुओं के कारागृह को भेदने वाले हैं
दशबाहु
ॐ दशबाहवे नमः।
Om Dashabahave Namah।
जो दस भुजाओं वाले हैं
लोकपूज्य
ॐ लोकपूज्याय नमः।
Om Lokapujyaya Namah।
जो समस्त लोकों में पूजे जाने वाले हैं
जाम्बवत्प्रीतिवर्धन
ॐ जाम्बवत्प्रीतिवर्धनाय नमः।
Om Jambavatpritivardhanaya Namah।
जो जाम्बवन्त जी के अत्यन्त प्रिय हैं
सीतासमेतश्रीरामपादसेवाधुरन्धर
ॐ सीतासमेतश्रीरामपादसेवाधुरन्धराय नमः।
Om Sitasametashriramapadasevadhurandharaya Namah।
जो देवी सीता सहित श्री राम जी के चरण कमलों की सेवा करने वाले हैं
No comments:
Post a Comment